© 2019 by Andrea Möhn Architects

  • Grey Instagram Icon
UHZ

The appearance of the heart clinic is dominated by the volume of the surgical centre. Hovering above the ground floor, it creates a spectacular entrance area for the building. Here, the main hall is reached over a large bridge, crossing a green “canyon" featuring a waterfall. At the backside of the building another "canyon" can be found, where it provides a sheltered entrance ramp for the parking garage. Together they are allowing fresh air and daylight to reach the lowest levels of the building. The view from within the entrance hall is dominated by the large atrium, flooded with natural light and containing all main transport through the building. The various nursing and care units are each organized around a central area where all facilities and medical staff can be found. This layout allows visual connections to the patient rooms which are located along the outer facades. Their particular shape, including distinct "window-seating" areas, results in a zig-zag shaped facade in which every room is a seperate section, thus relating the huge building to the human scale.

Award:

Location:             

Client:                  
Design:             

Status:                  

Area:                    

Project architect:  

Cooperation with: 

                               

purchase

Hamburg, Germany

Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf
2017

closed competition

50.359 m2

Andrea Möhn​​​

De Jong Gortemaker Algra Architecten

© Möhn + Bouman Architects